Laga fisk - så här gör du

Om man fiskar fisk så är det ju även bra att kunna tillaga den. Många drar sig för att laga fisk och är rädda för att fisken ska bli torr och tråkig, men det behöver inte alls vara krångligt. Ska ge er här ett par olika tips för att laga till fisk.

Det är bra att ha en termometer, då det hjälper dig att få fisken perfekt tillagad. Innertemperaturen ska vara 56°C.

Sedan är det ju så, du kan steka fisk, koka fisk, ugnsbaka fisk, grilla fisk och så vidare.

Ska du steka fisk så använd gärna både  olja och smör. Börja med olja och tillsätt därefter matfett. Det förhindrar att smöret bränns vid. Krydda innan stekning.

Lax – Kotletter steks 1–2 min/sida. Tjockare bitar mår bäst av att brynas och efterstekas i ugn, 12–15 min i 150°C. Använd stektermometer, vid innertemperatur på 56°C är laxen klar. Recept med stekt lax
Torskfilé – Då torskfiléer har en tendens att falla sönder passar de bäst att dubbelpanera. Steks på hög värme för att få en fin yta, 2–3 min per sida. Recept med stekt torsk
Rödspätta – Liksom torsken, paneras med fördel innan stekning. Rödspättan passar både för enkel- och dubbel panering. Steks på hög värme 1–2 min/sida. Recept med stekt rödspätta

Fisk i ugn
Fisk i ugn trivs på medelhög värme, 150°C på plåt med bakplåtspapper eller i ugnsform. Krydda innan tillagning.

Lax – Vid tillagning av hel sida laxfilé, dela med fördel upp den i två delar då mitt- och stjärtdelen skiljer sig i tjocklek. Laxfilé mittbit, ca 2,5 cm tjock, ca 30 min. Laxfilé stjärtbit, ca 1,5 cm tjock, ca 15 min.
Torskrygg – Ugnsbakas i ca 15–20 min eller tills innertemperaturen är 56°C. Torrimma gärna torsken innan för att få ett fastare kött och en lenare sälta. Strö salt och lite socker runt om fisken och låt stå i rumstemperatur i ca 30 min innan du ställer in torsken i ugnen.
Rödspätta – Som vid kokning, rulla ihop filéerna och lägg dem med skarven nedåt i en ugnssäker form. Tillagas i ca 10 min eller tills innertemperaturen är 56°C.

Koka fisk
Fisk kokas med fördel i en kastrull med låga kanter. Vattnet ska precis täcka fisken. Det går även att pochera på klassiskt vis. Då får du både kokt fisk samt att du kan göra en god sås med valfri smaksättning på buljongen.

 

1 Sep 2019