Flugfiske

Så du vill lära dig att flugfiska? Underbart! Flugfiske är en rolig och fantastisk sport och hobby. Den får dig på nära håll med naturens lugn och frid, samtidigt som den ger dig den sportiga utmaningen att ta hand om fisken.

Flugfiske verkar ganska överväldigande till en början, men oroa dig inte, ska ge dig lite tips för hur  du kan komma ut och börja flugfiska!

Att lära sig om flugfiske kan vara lite överväldigande till en början, eftersom det finns många nya termer, redskapen är verkligen annorlunda än traditionellt fiske, och att kasta ... det är inte svårt, men att få det rätt kräver mycket träning.

Tyvärr blir många nybörjare överväldigade av grunderna för flugfiske och bestämmer sig för att helt enkelt inte börja alls, vilket är riktigt olyckligt. Flugfiske är verkligen inte en sport du bara kan hoppa in i en dag, och du kommer hem med massor av regnbågslax den kvällen. Du kommer att spendera några resor med att lära känna din utrustning och lära dig hur du kastar på rätt sätt, tillsammans med att lära dig hur du hittar rätt ställen.

Grundläggande flugfiskeutrustning

Det första du måste ta hand om är att skaffa all nödvändig grundläggande flugfiskeutrustning. När vi säger basic menar vi de redskap som du absolut behöver för att komma ut och börja fiska. De olika flugfiskeförsäljarna har massor av flugfiskeredskap, och även om många av dessa föremål är riktigt fina behövs de inte.

Vilken basutrustning behöver du? Du kommer att behöva:

Ett flugspö
En flugrulle
Flugfiskelina, som består av: backing, fluglina, en ledare och en tippet. 
Några flugor såklart, svårt att flugfiska utan flugor!

Det är allt. Många av de populära flugutrustningsföretagen erbjuder paket som kommer med allt du behöver.

Det bästa är om du har någon du känner som kan gå igenom alla olika delarna med dig.

Sedan är det dags att ge dig ut för att lära dig kasta. Det finns ett antal olika typer av att kasta på, alla erbjuder sina egna uppsättningar för- och nackdelar. Ditt val av cast att använda styrs i allmänhet av fyra saker:

Plats
Typ av fisk du är ute efter
Kast-distans du vill uppnå
Personlig preferens

Överkastning

Grundkonceptet bakom överkastet är att föra fluglinan över och bakom dig, sedan kasta den framför dig till önskat målområde. Här är steg-för-steg-instruktioner till den:

Håll spöet som om du skakar hand med någon, med tummen på toppen och pekade mot spöets ände. Din hand ska vara i mitten av spöets grepp. Håll i fluglinan mellan pekfingret och spöet för att förhindra att ytterligare lina kommer ut.

Med spöet pekande lite nedåt från ungefär midjehöjd, dra ut cirka 10 metarav fluglina, vicka spöet upp och ner. Detta kommer att mata fluglinan ut och ner på marken/vattnet framför dig.

Ta ett steg tillbaka lite, så att linan sträcker sig ut framför dig, istället för att falla rakt till marken.

Håll handleden där den är (böj den inte), lyft upp armen långsamt tills linjen är tät.

Vrid snabbt armen bakåt för att få linan bakom dig. Detta kommer att få stången att böjas, så kallad "belastning av stången". För till spöet till ungefär klockan 1 eller 2 position. Pausa sedan och vänta på att linjen ska bilda en slinga bakom dig. Denna paus är mycket viktig.

När linan är bakom, för snabbt fram spöet till ungefär klockan 10-position. Linan kommer att kasta sig framåt och ut framför dig. Riktningen du riktar spöet under denna rörelse kommer att avgöra var linjen hamnar. Ju hårdare rörelse desto längre sträcka kommer din linje att gå.

När linan sträcker sig ut i vattnet, sänk långsamt armen för att försiktigt lägga ut linan på vattnet. Detta undviker att slå vattnet mot vattnet och skrämma fisken. Linan ska vara tät.

Det bästa sättet att lära sig rollbesättningen är att se den i aktion. Kolla gärna in olika videos på Youtube!

13 Feb 2023