Gädda (Esox lucius)

Gäddan är en rovfisk som håller till på norra halvklotet i sötvatten och i bräckt vatten. Gäddan håller till i hela Sverige sjöar och vattendrag undantaget fjällregionen. Den trivs bra i vassruggar och vatten som är grunt. Den kan förekomma i varmare vatten men föredrar att vistas i de svalare delarna av vattnet under sommartid.

Fakta

Tillhör släktet gäddor Esocidae

Storlek: En gädda kan uppnå en vikt på hela 34 kg och bli 1,5 m lång. Honorna blir betydligt större än vad hannar blir. I våra vatten i Sverige ligger vanligtvis vikten på 1-4 kilo.

Ålder: Gädda som blivit 16 år har blivit konstaterad i Sverige. I Finland och i England har man hittat gäddor som är äldre än så.

Utseende: Färgen på gäddan kan variera mycket. Färgen är oftast gulgrön på ryggen och är ljusare på sidorna. Den har en vit eller gulaktig buk. Ljusa fläckar på sidorna kan förekomma. Vissa gröna gäddor har även grönt kött och gröna ben. Kroppen är långsmal och dess ryggfena är placerad långt ner mot stjärten. Gäddans har ett stort huvud och den har en mängd sylvassa tänder i munnen.

Könsmogen: Hanen blir könsmogen mellan 1-3 års ålder medan honan blir könsmogen mellan 2-5 års ålder. Leken sker under mars-maj.

Fiska gädda

Fiska gädda görs bäst genom att fiska med spinn eller trolling med stora drag. Testa wobbler eller spinnare. Gäddans tänder är vassa så se till att ha en ordentlig tafs. Något som är viktigt att tänka på är att vara på rätt tid och plats. Det sägs att gäddan har särskilda huggtider som brukar vara då solen är på väg ner. Som nämnt tidigare trivs gäddan i svalt vatten på sommaren. Det innebär att mitt på dagen finns den oftast mitt i sjön där det är som kallast och djupast. Mot kvällen drar den sig inåt mot stranden och vassen.

16 May 2020